Losloopgebieden, hoe werkt dat?

Op veel plekken in Nederland moeten honden aangelijnd zijn tijdens het wandelen. Dit ter ongenoegen van hondeneigenaren. Nu zijn er speciale plekken in Nederland die aangewezen zijn door gemeentes, Staatsbosbeheer of Natuurbescherming waar honden los mogen lopen. Hierbij belemmeren de honden niet het verkeer of het wild dat hier losloopt. Deze plekken, waar honden los mogen lopen, heten losloopgebieden.

Protest tegen losloopgebieden

Toch is er nog altijd protest tegen deze gebieden. Hondeneigenaren willen het liefst altijd hun hond los van de lijn laten. De hond zou dan lekker kunnen rennen en met andere honden spelen. Niet-hondeneigenaren zien het loslopen van honden echter als belemmering en overlast. Om deze reden hebben gemeentes, Staatsbosbeheer en de Natuurbescherming deze gebieden gecreëerd. In de gebieden mogen de honden juist loslopen en kun je dus als niet-hondeneigenaar er voor kiezen om hier niet te komen of een andere route te nemen door het natuurgebied.

Regels van losloopgebieden

Het is hierbij wel van belang dat hondeneigenaren de regels die bij het gebied horen, opvolgen. De losloopgebieden kunnen namelijk in natuurgebieden liggen, waar de hond niet overal los mag lopen en er maar een specifiek gedeelte in het natuurgebied is waar dit mag. Vaak staan de losloopgebieden dan ook aangegeven met borden. Wanneer er speciale redenen zijn dat honden niet het hele jaar los mogen lopen, door bijvoorbeeld het broedseizoen of het recreatieseizoen, staat dit vaak bij de ingang van het gebied aangegeven.

Om er nu voor te zorgen dat de losloopgebieden blijven bestaan en dat de mede bezoekers, die geen hond hebben, geen last hebben van de loslopende honden, is het daarom van belang dat hondeneigenaren de regels van het desbetreffende gebied naleven.

Op onze site kun je losloopgebieden vinden en kun je zien of er nog speciale regels aan dit gebied verbonden zijn. Wij zijn ook erg benieuwd of jullie zelf nog losloopgebieden kennen, waar wij nog geen bericht over hebben geplaatst. Laat het ons weten via email hidden; JavaScript is required

« Vorig bericht: HondentrainingVolgend bericht: De Hond »