Sint snoep niet goed voor honden

Afgelopen zaterdag is Sinterklaas weer aangekomen in ons land. Voor vele betekent dat cadeautjes maar natuurlijk ook het bekende Sint snoep. Maar pas, want voor huisdieren kan dit snoepgoed levensgevaarlijk zijn. Hiervoor waarschuwt het Medisch Centrum voor Dieren.

Gifstoffen

Dierenarts Daniëlle Vermeulen van de kliniek vertelt dat er in chocolade giftige stoffen zitten die voor honden – afhankelijk van de hoeveelheid – levensbedreigend zijn.

In chocolade zitten namelijk twee stoffen die giftig zijn voor honden: theobromide en cafeïne. Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen verwerken, maar honden niet. De gevaarlijkste chocolade soort is pure chocolade. Hier zitten de meeste giftige stoffen in, legt Vermeulen uit.

Verschijnselen

Bij een chocoladevergiftiging treden de eerste verschijnselen op na 1 tot 12 uur na het eten van chocolade. Je hond kan gaan braken of wordt hyperactief. Hij kan zelfs hartritmestoornissen krijgen of in coma raken bij een zware vergiftiging. Dit kan uiteindelijk leiden tot de dood.

Vooral tijdens Pasen en Sinterklaas komen er fors meer meldingen binnen van honden die ziek zijn geworden door het eten van snoepgoed. Het Medisch Centrum voor Dieren adviseert dan ook het snoepgoed en dan vooral de chocolade zo op te bergen dat je huisdieren er niet bij kunnen komen. Mochten ze nou toch per ongeluk iets van het snoep eten, neem dan direct contact op met je dierenarts.

« Vorig bericht: ‘Wolven zijn vriendelijker naar elkaar dan honden’Volgend bericht: Bescherming voor uw hond tijdens de jaarwisseling »