‘Wolven zijn vriendelijker naar elkaar dan honden’

Wolven gedragen zich van nature vriendelijker naar elkaar dan honden, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Dominante wolven laten bijvoorbeeld veel meer voedsel over voor hun onderdanige soortgenoten dan dominante honden.

Ook werken wolven beter samen bij het opvoeden van hun jongen en het verdedigen van hun territorium.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Wenen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Asiel

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door zowel een roedel wolven als een roedel honden te bestuderen in hun onderzoekscentrum.

De wolven kwamen uit Canada en werden geboren in gevangenschap. De honden werden uit verschillende asielen in Hongarije gehaald.

Om te testen hoe tolerant de dieren naar elkaar waren, lieten de wetenschappers koppeltjes van één dominant en één ondergeschikt dier eten uit dezelfde bak.

Tolerant

Uit de observaties van de onderzoekers bleek dat de wolven zich bij het verdelen van voedsel veel toleranter naar elkaar opstelden dan de honden. De ondergeschikte dieren veroverden gemiddeld bijna net zo veel eten als hun dominante soortgenoten.

Bij de honden hielden de onderdanige dieren zich veel meer op de achtergrond bij het eten. Ze accepteerden hun ondergeschikte positie en namen genoeg met minder voedsel.

Opvoeding

Ook uit andere observaties van de wetenschappers blijkt dat wolven meer op gelijke voet met elkaar omgaan dan honden.

“Wolven werken meer samen bij bijvoorbeeld het opvoeden van jongen, het verdedigen van hun territorium, en waarschijnlijk ook bij de jacht”, verklaart hoofdonderzoekster Friederike Range op nieuwssite Discovery News.

Het verschil in gedrag tussen wolven en honden is waarschijnlijk te verklaren aan de hand van domesticatieproces van de dieren die uiteindelijk uitgroeiden tot ‘de beste vriend’ van de mens.

“Toen mensen wolven begonnen te temmen, kozen ze waarschijnlijk de meest onderdanige dieren omdat die zich makkelijk aanpasten”, aldus Range.

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis

« Vorig bericht: Raad krijgen van je hondVolgend bericht: Sint snoep niet goed voor honden »